Ameliyat Öncesi Neden Aç Kalmamız Gerekiyor? - Op. Dr. Muzaffer Önder Öner
Hastalar genellikle ameliyata girmeden birkaç saat veya belki 10 saat önce yeme ve içmeyi tamamen keserler. Ameliyat sırasında kesinlikle ciddi bir açlıkla ameliyata girerler. Neden böyle bir kural var, bunun sebebi nedir? İkinci olarak, diyelim ki bir kişi bir kebapçıda 5 kebap yedi, sonra bir kaza geçirdi ve çok tokken birdenbire ameliyata girmesi gerekti. Bu durumda ne olur?
Evet, şimdi anlatayım. Bir ameliyat hazırlık süreci var. Bu süreçte, aç kalmamızın önemi var. Eğer mide ve bağırsak sistemine müdahale edilecekse, o bölgenin temizliği açısından aç kalmamız gerekiyor. İkincisi, narkoz aldığımızda, anestezik maddeler bulantı hissi yaratabilir ve hasta entübe edildiğinde, eğer mide doluysa, kusma refleksi ile birlikte bütün kusmuklar akciğerlere gitme riski taşır. Bu yüzden, midenin boş olması önemlidir.
Ancak, normal standart bir planlı ameliyat için konuşuyorsak; senin dediğin gibi plansız bir durum ortaya çıkabilir, mesela bıçaklanma veya kurşunlanma gibi. Eğer öyle bir durum söz konusuysa, hayat kurtarmak önceliklidir. Enfeksiyona sebep olabilecek olan ikincil nedenler ikinci plandadır. Önemli olan insan hayatıdır; önce hayatı kurtarırız, sonra enfeksiyonla mücadele ederiz.