Obezite ve Tedavileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler - Op.Dr. Muzaffer Önder Öner
Herkese merhaba ben doktor Muzaffer Önder Öner. Obezite dediğimiz zaman sadece dış görünüşle algılamak yanlış. Obeziteyi bir hastalık olarak değerlendirmek gerekiyor. Çünkü vücut kitle indeksi dediğimiz bir kavram var bu kavram belli değerlerin üzerine çıktığı zaman bu değerler sebebiyle hasta olunuyor. Beraberinde getirdiği birçok yandaş hastalık oluyor.
Bunlar nelerdir? Kimlere obez denir?
Vücut kitle indeksi dediğimiz Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu bir kavram. Burda boy ve kilo orantılı bazı değerler var, bu değerler çerçevesinde biz kişilere obez diyoruz ve o kişilere ameliyat kararı verebiliyoruz. Örnek verecek olursak; 100kg 170cm olan bir kişi için boyunun karesini kiloya böldüğümüz zaman elde edilen değer bizim indeks değerimiz oluyor. Sonunda ulaştığımız noktada eğer bu değer normal sınırlar 18-25 arasında kabul ettiğimiz normal değerler üzerinde ise obezite sınıflamasına giriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu indeks kavramında 18-25 normal kabul ediliyor. 25-30 arası sınıf 1 obezite, 30-35 arası sınıf 2 obezite, 35 ve üzeri yandaş hastalık var ise morbid obezite, 35 ve üzeri yandaş hastalık yok ise sınıf 3 obezite olarak kabul ediliyor. 40 ve üzeri olduğu zaman artık direkt morbid obez sınıfına giriyor.
Morbid obezite dediğimiz kavram, obeziteyle birlikte eşlik eden hastalıkların beraberi olması. Nedir bunlar? Pulmoner rahatsızlıklar, akciğer hastalıkları, koah, astım, kalp rahatsızlıkları, hiper tansiyon, yaşamı etkileyen fiziksel rahatsızlıklar bunlardan birkaçıdır.