Safra Kesesi Taşı Sorunları ve Tedavisi - Op.Dr. Muzaffer önder Öner

Safra Kesesi Taşı Sorunları ve Tedavisi - Op.Dr. Muzaffer önder Öner

Herkese merhaba ben Dr. Muzaffer Önder Öner bugün sizlere safra kesesi hastalıkları safra kesesi taşları ile ilgili bilgi vermek istedim.

 

Safra kesesi taşları, safra kesesinde oluşan safra yollarını tıkayan ciddi komplikasyonlara yol açabilen safra kesesinin içindeki taş grupları çeşitli sebeplerle oluşabiliyor. Daha çok genetik faktörler söz konusu olsa bile, beslenme tarzları bunun oluşmasında etkili. Özellikle yemeklerden sonra oluşan karın ağrıları sağ üst kat kadran dediğimiz karnımızın sağ tarafında oluşan ağrılarda özellikte safra kesesi hastalıkları aklımıza gelmeli. Hemen bir doktora başvurulması gerekir ve tetkiklerin yapılması gerekir. Özellikle safra kesesinde en iyi gösteren tetkik ultarasondur. Hastaya ultrasonografi ile bakıldıktan sonra safra kesesi içindeki taşlar tespit edildikten sonra bu taşların boyutları önemlidir. Özellikle biz ameliyat endikasyonu yani hastaya ameliyat kararı verirken burada dikkat ettiğimiz konu milimetrik olmasıdır.

 

Eğer safra kesesi taşları 1cm üzerindeyse şayet bunlarda hemen akut planlı ameliyat yani erken planlı ameliyat düşünmeyiz. Çünkü milimetrik taşların safra kanalına düşme olasılığı büyük taşlardan daha yüksektir. Eğer safra taşı, safra kanalına düşerse kanalını tıkayıp sarılık dediğimiz ciddi daha büyük komplikasyonlara yol açabilir.

 

Normalde daha basit bir şekilde kapalı yöntemle 10-15 dakikada bir ameliyat ile halledilecek mesele eğer bu taş kanalına düşerse şayet ortalama 30-45 dakika açık ameliyatlar daha büyük komplike hale alabilir. Dolayısıyla safra kesesi taşlarını çok fazla ertelememek gerekir. İlk belirtisi dediğim gibi yemeklerden sonra oluşan karnın sağ üst kısmındaki ağrıdır. Onun dışında eğer sarılık etki ediyorsa, ateş ve bu şekilde hastada titreme ve bu tablo birlikte varsa bir an önce doktora başvurmak gerekiyor.

 

O zaman safra kesesi tıkanıklığından bahsedebiliriz. Bu tıkanıklığın belirtisi dediğim gibi üç şekilde olur. Ateş, sarılık, karın ağrısıdır. Eğer bu semptomlar varsa şayet safra kesesi taşının kanala düştüğünün ve kanala düştüğünün belirtisidir. Bu tip durumda hiç beklemeden bir genel cerrah doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Onun dışında normal prosedürde, normal hayat akışında eğer safra kesesi taşları rastlansal olarak da tespit edilirse öncelikli olarak milimetrik olarak boyutlarına bakılır ve hastanın şikayetlerine bakılır. Hastanın milimetrik safra kesesi taşları olup yani 1 cm altında safra kesesi taşarı mevcut olup yanında eşlik eden semptomlarıda varsa şayet derhal ameliyat olması gerekmektir. Acil midir değildir ama ameliyat olması gereklidir. Yapılan ameliyat laparoskopi bir ameliyattır. Ortalama 15 dakika süren bir ameliyattır. Safra kesesi komple alınır. Bakın bu böbrek taşları gibi bir hadise değildir. Safra kesesi taşlarında olay tamamen safra kesesinin alınmasını gerektiren bir durumdur. Dolayısıyla bunun herhangi bir şekilde lazer veya farklı bir ameliyat tekniği yoktur. Kapalı veya açık şekilde ameliyat yapılabilir. Tabikide günümüz teknolojisinde artık bu ameliyatlar kapalı bir şekilde güvenli olarak yapılabilmektedir. Dolayısıyla safra kesesi taşı olan hastaların öncellikli olarak bir genel cerrahiye başvurmasını öneriyoruz. Teşekkür ediyorum.

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Muzaffer Önder Öner
Op. Dr. Muzaffer Önder Öner, Genel Cerrahi Anabilim dalında uzmanlaşmış bir cerrahdır. Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında hastalarının her adımında yanında olan Dr. Öner, modern teknikler kullanarak güvenli ve etkili tedavi yöntemleri sunmaktadır.
WhatsApp ile Danışın +905411013548
Hemen Arayın +905411013548
Adresimiz

Yeni Girne Bulvarı, 1825. Sk. No:12, 35575 Karşıyaka