TİROİD HASTALIKLARI (BU BELİRTİLERE DİKKAT) Op.Dr. Muzaffer Önder Öner

TİROİD HASTALIKLARI (BU BELİRTİLERE DİKKAT) Op.Dr. Muzaffer Önder Öner

Herkese merhaba bugün tiroid hastalıkları ile ilgili biraz bilgilendirme yapmak istiyorum. Tiroid hastalıkları halk arasında da guatr denen hastalıklar aslında değişik semptomlarla kendini gösteriyor. Bu çarpıntıyla kendini gösterebilir boğazda takılmasıyla kendini gösterebilir bir yutkunma güçlüye kendini gösterebilir. Bu tip şikayetler olan kişilerin bir an evvel bir genel cerrahi başvurmaları gerekiyor. Boğazda takılma hissi, yutkunma, ağrı, şişkinlik, gözlerde kızarıklık, onun dışında çarpıntı, terleme, sıcak bakması gibi şikayetleri olan kişiler bir genel cerraha başvuruyor. Başvurduktan sonra yapılan tetkikler sonrasında ilk başta kan tahlillerine bakılıyor. Kanda tiroid hormonlarına düzeylerine bakılıyor. Tiroid antikorlarına bakılıyor ve ardından hastaya tiroid ultrasonları çekiliyor. Tiroid ultrasonları çekiliyor, kan tahlilleri yapılıyor ve bu hastalarda ve görülüyor ki bu hastalarda tiroid modülleri var, boyutları artmış veya hormonal profilleri yani tiroid hormonları yükselmiş veya azalmış. Bunların hepsi hastaya göre değerlendiriliyor. Şimdi tiroid hormonları yükselmiş kişilerde biz hipertiroidi diyoruz siz zehirli guatr diyorsunuz. Bu tip kişilerde genellikle çarpıntı, terleme kendini gösterir. Bu kişiler yerinde duramazlar. Kilo kayıpları olur bu kişilerde. Dolayısıyla bu kişilerin bir an önce irdelelenip cerrahi ise cerrahi tedaviye yönlendirilmesi gerekmektedir.

 

Diğer bir yandan Tiroid hormonları az çalışan grup yani hipotiroidi dediğimiz grupta ise daha çok böyle kilo almaları hareketsiz yaşam tarzlarına bürünmüş şeklinde kendini gösterebilir. Uyku hali sürekli bu tip kişilerde irdelendiği zaman Tiroid bezlerinin az çalıştığı görülebilir. Bunlarda da Medikal ve cerrahi yöntemler konuşulabilir ama ağırlıklı olarak ne dikkat ederler ön plandadır. Günümüzde bu tip şeylerin hastalıklara çok fazla adlandırılma yapabiliriz çok fazla çeşitleri var haşimatosundan gravis hastalığına kadar çok çeşitli bir yelpaze. Bunların daha çok doktorunuzla birlikte iletişim halinde olarak giderebilirsiniz ama size şunu söylemek istiyorum özellikle boğazda takılma hissi, ağrı, çarpıntı, terleme veya tam tersi çarpıntı olmuyor, terleme olmuyor fakat bir uyku hali sürekli, sürekli bir bitkinlik yorgunluk bu tarz şikayetleri olan kişiler bir an önce bir genel cerrah başvurması gerekir.

Özellikle bu kişiler gebeyse şayet iki kat dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü tiroid hormon bozuklukları gebelik süresinde çocuk gelişimini çok olumsuz etkiler ve çocuğun mental açıdan biraz eksik doğmasına sebep olabilir. O yüzden çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bakın gebeler özellikle söylüyorum tiroid hormonları tüm gebelik süresince dikkatle irdelenmesi gerekiyor. Muhakkak bir endokrinolog bir genel cerrahi ile birlikte kadın doğum uzmanınızla birlikte değerlendirmesi gerekmektedir.

Şimdi tiroid şikayetleri olan kişiler genel cerrahiye başvurduktan sonra neler bekliyor. Ameliyat veya medikal tedavi seçenekleri gündeme geliyor. Eğer tiroid ultrasonlarında modül çapları 2 santim ve üzerindeyse modül çapının büyüklüğünün yanında tiroid hormon bozuklukları da varsa şayet hastanın şikayetleri ile birlikte ortak bir şekilde değerlendirilir. Ya medikal tedavi ya cerrahi tedavi seçenekleri günümüzde uygulanmaktadır. Sizde şayet bu şikayetler varsa bir an evvel bir genel cerrahiye başvurmanız gerekmektedir. Teşekkür ediyorum.

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Muzaffer Önder Öner
Op. Dr. Muzaffer Önder Öner, Genel Cerrahi Anabilim dalında uzmanlaşmış bir cerrahdır. Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında hastalarının her adımında yanında olan Dr. Öner, modern teknikler kullanarak güvenli ve etkili tedavi yöntemleri sunmaktadır.
WhatsApp ile Danışın +905411013548
Hemen Arayın +905411013548
Adresimiz

Yeni Girne Bulvarı, 1825. Sk. No:12, 35575 Karşıyaka